Georgia

Georgia a primit o cantitate echitabilă de publicitate ca o destinație potențială de investiții în ultimii ani. Țara a câștigat laude pentru abordarea îndrăzneață a reformelor și politicii economice. Deși este adevărat că Georgia a făcut progrese enorme în chestiuni precum corupția, examinarea structurii întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) a arătat că acestea se confruntă cu multe probleme grave care nu sunt încă abordate de guvern.
Există un număr mare de persoane care desfășoară activități independente, neglijați de statisticile oficiale, dintre care multe ar putea fi descrise ca „antreprenor în mod implicit”, decât „antreprenor după alegere”. Aceste probleme de măsurare arată că noțiunea de antreprenoriat ar trebui analizată cu atenție, în special în fostele economii sovietice, cum ar fi Georgia, și îi obligă pe observatori să întrebe de unde începe de fapt antreprenoriatul.
Antreprenoriatul este un fenomen social și economic. Ca formă pe care o ia antreprenoriatul în Georgia deschide ușa către o gamă largă de probleme complexe pe care economiile în tranziție trebuie să le abordeze.

În 2010, The Economist a concluzionat: „Astăzi Georgia s-a reinventat ca stea a Caucazului. Este mai puțin corupt decât multe foste republici sovietice și unul dintre cele mai ușoare locuri din lume pentru a face afaceri, conform Băncii Mondiale. Economia sa liberalizată a rezistat embargourilor ruse, iar statul a rezistat în timpul războiului cu Rusia. Poliția sa nu ia mită, iar electricitatea nu mai este un lux. Cel mai important, oamenii nu mai sunt surprinși de un astfel de succes. Cea mai mare transformare este în mintea lor.” Deși trebuie să recunoaștem că autoritățile georgiene au luat măsuri îndrăznețe pentru combaterea corupției și au oferit politicilor economice o direcție neoliberală clară, este totuși esențial să se ia o abordare critică față de afirmațiile pe care Georgia le-a făcut cu privire la succesul său în facilitarea eforturilor antreprenoriale. Metodologia utilizată de Banca Mondială pentru „facilitarea de indicatori de afaceri” (EDBI) este extrem de controversată, iar ascensiunea Georgiei în clasament a avut loc pe fondul unor preocupări politice importante.

Pentru a vedea dincolo de cortină, trebuie să ne uităm mai atent la structura sectorului privat. Din perspectiva de reglementare și statistice, economia Georgiei constă din două componente diferite: economia „observată” este descrisă de statistici și reglementată de birocrați informați, în timp ce economia „neobservată” funcționează dincolo de limitele oricăror reglementări (cum ar fi cerințele de înregistrare, respectarea codului muncii, plata impozitelor sau raportarea statisticilor de performanță) și nu se încadrează în instrumentele statistice naționale.

În ceea ce privește statisticile ocupaționale, persoanele active în partea neobservată a economiei Georgiei sunt definite ca „persoane care desfășoară activități independente”. Se cunosc puține lucruri despre modul de activitate al lucrătorilor independenți, cu excepția faptului că aceștia locuiesc în principal în zonele rurale și că unii pot conduce microîntreprinderi. Forța se ridică la 1,9 milioane de oameni, dar doar 20 la sută este angajat în sectorul privat și 12 la sută în sectorul public. Cu 16 la sută din forța de muncă sunt șomeri, care lasă aproximativ jumătate din forța de muncă totală ca independent. Aproape nimic nu poate fi găsit despre această parte a economiei georgiene în statistici. Cu toate acestea, activitatea independentă reprezintă aproximativ două treimi din totalul locurilor de muncă și, potrivit estimărilor noastre, generează aproximativ 18 % din PIB. Aceste diferențe puternice de ocupare a forței de muncă în cadrul populației subliniază partea trecută a antreprenoriatului: „antreprenoriatul pentru supraviețuire”. Această formă de antreprenoriat este o problemă legată de sărăcie și de politică socială. Pe deoparte, acesta poate fi considerat ca șomaj masiv, care dăunează bazei economice a țării și este motivul pentru care Fitch Ratings a estimat că Georgia are un nivel mediu al veniturilor și o bază economică restrânsă (EPRC, 2009:8). Într-adevăr, cifra amețitoare de 1,9 milioane de persoane care desfășoară activități independente explică baza îngustă a economiei georgiene și nivelul scăzut al productivității muncii. În plus, peste 800.000 dintre așa-numiții lucrători independenți (81%) trăiesc în zonele rurale.
Astfel, cazul Georgiei ilustrează foarte bine moneda cu două fețe caracteristică „antreprenoriatului”. Cu alte cuvinte, pe de-o parte, punctul de vedere al șomajului este legat de politica socială. Venitul mediu lunar pentru Georgia este de 175 dolari SUA și aproximativ 41 la sută din gospodării au fost sărace în 2009, în cazul în care nivelul minim de subzistență este folosit ca linia sărăciei (Gugushvili, 2011).

Pe de altă parte, jumătate din economie se bazează pe „antreprenori”, iar aceasta este o preocupare politică economică. În plus, această perspectivă combinată asupra structurii PIB-ului ne permite să deducem că munca independentă generează aproximativ 18% din PIB.