Cursuri online și MOOC

Educația la distanță sau învățarea la distanță este educația elevilor care nu pot fi întotdeauna prezenți fizic la o școală. În mod tradițional, acest lucru a implicat, de obicei, cursuri de corespondență în care studentul a corespuns cu școala prin poștă. Astăzi implică educație online.

Agregate în baze de date tematice, educația on-line facilitează apariția de cursuri online deschise masive (MOOC). Acestea sunt programe gratuite de învățare la distanță concepute pentru participarea unui număr mare de studenți cu probleme geografice. MOOC poate fi modelat pe un curs de colegiu sau universitate sau poate fi mai puțin structurat. Deși MOOC-urile nu oferă întotdeauna credite academice, ele oferă educație care poate permite certificarea, ocuparea forței de muncă sau continuarea studiilor.

În plus, față de materialele tradiționale de curs, cum ar fi prelegeri filmate, lecturi și seturi de probleme, multe MOOC-uri oferă cursuri interactive cu forumuri pentru a sprijini interacțiunile comunității între studenți, profesori și asistenți didactici, precum și feedback imediat la chestionare și misiuni rapide.

Avantajele cursurilor MOOC:
– Fără taxă de școlarizare;
– Acces liber cu profesori de nivel superior, care ar fi indisponibili pentru o mare parte din populația lumii;
– Cursuri deschise pentru toți cei interesați, indiferent de locație, rezultând o bază de studenți mai diversă;
– Colectarea datelor prin programe ajută la monitorizarea îndeaproape a succesului și eșecului fiecărui student. Participarea tradițională din clasă nu poate oferi acest tip de informații precise;
– Unii profesori entuziaști au găsit schimbul global de cunoștințe mai atrăgătoare. Mulți recunosc că MOOC-urile îi ajută să-și reevalueze metodele pedagogice, îmbunătățind în același timp schimbul de cunoștințe.

Cele mai bune resurse MOOC:

Coursera – este o platformă de educație care au parteneri universități de top și organizații din întreaga lume, oferă cursuri online, unele din ele sunt gratuite.

edX – este o inițiativă online non-profit creată de partenerii fondatori Harvard și MIT. EdX oferă cursuri interactive online și MOOC-uri de la cele mai bune universități din lume.

FutureLearn – o platformă socială de învățare formată în decembrie 2012 de Universitatea Open. Acum este deținută în comun de Open University și The SEEK Group. FutureLearn are zece milioane de oameni înscriși din întreaga lume.

Udacity – sa născut dintr-un experiment de la Universitatea Stanford, în care Sebastian Thrun și Peter Norvig a oferit un curs online pentru oricine: „Introducere în Inteligența Artificială”. Peste 160.000 de studenți din peste 190 de țări s-au înscris, iar mai târziu s-a născut Udacity.

Canvas.net – misiunea Canvas afirmă: Promovarea DESCHIDERII, INOVĂRII și EXPERIMENTĂRII în educație prin oferirea de acces educatorilor la cursuri și programe de dezvoltare profesională care îi vor ajuta să prospere și să reușească în cariera lor.