Spania

Antreprenoriatul este definit în termeni cât mai largi posibili, nu se limitează la crearea de întreprinderi, ci include activități din toate celelalte domenii, cum ar fi antreprenoriatul social, lumea artei, a sportului și a științei.
Spania are un procent scăzut de antreprenori (5,1%), iar acest număr se află pe o tendință descendentă din cauza crizei. Cu toate acestea, jumătate dintre noii antreprenori sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani. Cei mai mulți oameni preferă locuri de muncă care câștigă salarii decât locuri de muncă independent. Această preferință este din ce în ce mai răspândită, după ce a trecut de la 34% din populație în 2001 la 52% în 2009.

Tinerii pun mai multă valoare stabilității și unui venit fix decât pe independență și pe libertatea de a-și crea propriul calendar. Companiile spaniole sunt de dimensiuni reduse. Mai mult de jumătate dintre acestea (53%) nu au un singur angajat. 42% au între 1-9 angajați. În 2009, Spania avea 3,4 milioane de companii, iar dintre acestea 1,8 milioane reprezintă persoane care desfășoară activități independente și doar 185.000 au 10 sau mai mulți angajați. Criza nu a cauzat această schimbare a procentelor. În prezent, în 2020, cu 19% mai multe companii se închid decât sunt create. Acest procent crește la 29% dacă se exclud companiile fără angajați.

Aversiune mai mare față de risc decât în țările din jur. Ne asumăm de trei ori mai puține riscuri decât cele din SUA. Teama mai mare de eșec, deși pare să se îmbunătățească în rândul tinerilor. Ne considerăm lipsiți de creativitate și credem că ceea ce ni se întâmplă este determinat în mare măsură de alții și de noroc, ceea ce înseamnă că avem puțină încredere în sine.
Ambele cifre arată o îmbunătățire în rândul tinerilor. Meseria de antreprenor nu este una foarte dorită în societate: Ea are o rată de 48% de popularitate, comparativ cu 73% în SUA și 62% în Franța.

Tinerii consideră că societatea pune o valoare mai mare profesioniștilor independenți (72%) și oameni de știință și artiști (69%) decât antreprenorilor și oamenilor de afaceri (38%). Doar funcționarii publici au o reputație mai proastă. Mass-media din Spania acordă o atenție limitată antreprenoriatului. În țări precum SUA și Norvegia, există de două ori mai mult interes din partea mass-mediei în acest domeniu. Procentul de „nici-nici” (oameni care nu studiază, nu muncesc) în Spania este cel mai mare dintre țările din jur pentru intervalul de vârstă 15-19. Această diferență este mai mică pentru intervalul de 20 la 24. Oamenii din Spania preferă locurile de muncă cu salarii în locul activităților independente. Activitatea independentă este opțiunea preferată pentru 40% din spanioli, comparativ cu 51% în Franța și 55% în SUA. Spania are un nivel scăzut al investițiilor în cercetare și ocupare a forței de muncă pentru cercetători. Există jumătate la fel de mult de investiții în R + D (ca un procent din PIB) ca și în SUA, și există 40% cercetători la 1.000 de rezidenți.  Ecosistemul de business angels este favorabil și continuă să crească. Cu toate acestea, investițiile în capital de risc în primele etape ale creșterii întreprinderilor nu sunt proporționale cu dimensiunea economiei spaniole.

This image has an empty alt attribute; its file name is GCr10j8KrhBgGeU-t6lvR1Ytu80CE0NbxubtiWss_RJLzO-kmg-U8cfZOzchJiLCvsNNYUJG3b9ajDQgZ7cqMNX5Tc-QcRoJmWn7xUMc-Nc1P2M8MKiybJvMZNjE_A