Curs internațional de formare în Moldova

Cursul internațional în Moldova a fost organizat în perioada 7-16 august 2019.

Cursul s-a axat pe emanciparea lucrătorilor de tineret în ceea ce privește cunoștințele lor privind educația în domeniul antreprenoriatului cultural și social. A amestecat o parte teoretică despre conceptele antreprenoriatului cultural și creativ, NFE și activități informale privind gândirea creativă și dezvoltarea ideilor inovatoare, dar și exerciții practice privind predarea antreprenoriatului cultural și creativ către tinerii NEET. Ca urmare a cursului, lucrătorii de tineret au obținut cunoștințe elementare privind antreprenoriatul cultural și creativ și despre tinerii NEET, pe care le vor dezvolta în continuare, împreună cu colegii lor, în timpul cercetării/schimbul de experiență la locurile de muncă în țările UE.

You Rock!

La cursul internațional au participate câte 3 participanți din 10 țări partenere. Fiecare țară au fost prezentate de următoarele organizații:

– Youth Association DRONI, Georgia;
– Youth Education Centre “Fialta”, Belarus;
– ADVIT, Moldova;
– Development center Pangeya, Ucraina;
– PlanBe, Plan it Be it, Cipru;
– Geoclube – Associação Juvenil de Ciência, Portugalia;
– ASSOCIACIÓ CULTURAL TABALÀ, Spania;
– CODEC vzw, Belgia;
– Youth Mix, Armenia;
– Associazione Connecting Europe, Italia.

Toți participanții sunt personalități luminoase și, în același timp, lucrători de tineret, familiarizați cu educația non-formală și despre antreprenoriatul cultural și creativ. Membri ai echipei/membri ai organizației partenere; cu un nivel bun de vorbire/scriere în limba engleză și mai în vârstă de 18 ani. De asemenea, participanții sunt disponibili să participe la întregul proiect, inclusiv TC în Moldova, laboratoare locale, competiție, 2 participanți din Țările Parteneriatului Estic pentru schimbul de experiență de muncă, Seminar în Belgia, faze de diseminare și valorificare. 

Cursul de instruire s-a bazat pe nevoile specifice ale participanților și ale organizațiilor partenere. Diversitatea a fost considerată o resursă pentru schimbul și transferul de competențe, precum și o atenție deosebită acordată dimensiunii interculturale a proiectului. Facilitatorii s-au ocupat de crearea unui mediu de învățare de susținere, în care participanții au fost încurajați și antrenați în timp ce făceau față provocărilor care contribuie la dezvoltarea lor personală, profesională și organizațională. Dezvoltarea abilităților a avut loc atât la nivel individual, cât și în procesul de grup. În timpul TC au fost utilizate diferite metode non-formale de învățare, de exemplu, discuții în grup/perechi/individuale, brainstorming, dezbateri, energizante, prezentări, etc.

TC a fost condus și organizatori de formatori profesioniști:

Olesea Solpan – Fortuna (Trainer)

Olesea este un lider în educația startup-urilor din Moldova, fiind Președinta GEN Moldova (Global Entrepreneurship Network).
Ea a fost implicată în calitate de vorbitor, mentor, antrenor de grup, formator experimental în proiecte axate pe dezvoltarea afacerilor atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Interesele ei se învârt în jurul sprijinirii antreprenorilor în crearea, lansarea, dezvoltarea afacerilor naționale și internaționale și în special în industriile creative și modele de afaceri durabile.


Tudor Arnăut (Trainer)

Tudor este jurnalist și trainer freelancer. Erasmus+ a devenit o sursă de inspirație în activitatea sa zilnică. „Lucrul cu oamenii din întreaga lume este cel mai uimitor lucru din viața mea.”


Natalia Roelofs (manager de proiect)

Natalia este implicată în domeniul tineretului și în activitatea non-formală a tinerilor din 2004. Are o vastă experiență în planificarea și gestionarea programelor UE (inclusiv Erasmus+, EYF, EuropeAids, Orizont 2020) și are un master în planificarea și gestionarea proiectelor europene. Din 2016 Natalia este membră a grupului de formatori JINT vzw (Flamandă NA Belgia) și organizează cursuri în Flandra, Belgia.

Cursul s-a axat pe ideea generală despre antreprenoriat, bazele lingvisticii în jurul educației antreprenoriale: diferențele dintre diferitele tipuri de antreprenoriat, cine este un antreprenor, motiv comun pentru eșecul antreprenorial. Grupul a explorat oportunitățile existente la nivel național pentru a ajuta antreprenorii creativi să dezvolte idei.

Pentru a obține claritate cu privire la diferite activități pe care antreprenorii le pot obține, grupul a identificat actorii interesați care joacă un rol vital la nivel local în transformarea unei idei de afaceri într-o întreprindere valabilă cu potențial de creștere. De asemenea, în diferite etape, care sunt rolurile și contribuțiile fiecărui grup de părți interesate. La fel, interacțiunea diferitelor grupuri de părți interesate, noțiunile ecosistemice și modul în care inițiativele conduse de comunitate le pot modela.

Înainte de a ajunge la proiect, participanții au primit sarcini ca temă pentru acasă. Ei au pregătit prezentări despre patrimoniul ascuns local și modul în care le pot folosi pentru proiecte de afaceri viitoare. De asemenea, trebuiau să identifice hub-uri, centre, universități relevante care îi pot ajuta să-și implementeze proiectele culturale sau sociale de afaceri. Toate cele 10 țări au făcut câte o prezentare.

Participanții au avut ocazia să viziteze centrul de excelență în modă ZIP house și au discutat cu directorul zip house, cu titulari, antreprenori din cohorta Fashion Acceleration Program și câștigătorii Creative Business Cup din 2014 și 2019. De asemenea, participanții au mers la centrul creativ ARTCOR unde un reprezentant a povestit despre centrul pentru industrii creative, activități și planul pentru viitor.

Cum fără nopți interculturale? În proiect au fost 10 țări, fiecare echipă a pregătit prezentări despre culturile lor, băuturi locale și mâncare tradițională, iar unii s-au ales și cu suveniruri.